آيا امكان دارد موهايي كه ريخته‌اند دوباره رشد كنند؟

اول بايد ببينيم موها در اثر چه مشكلي دچار ريزش شده‌اند تا بتوانيم بگوييم با رفع علت زمينه‌اي امكان حل مشكل ريزش و حتي امكان رويش مجدد مو وجود دارد يا نه. اين سوال كاملا فردي است و بايد پس از بررسي موهاي هر فرد، به آن پاسخ داد.


 

پس با اين همه تنوع در علت‌هاي ريزش مو، چطور محصولات مختلفي وجود دارد كه ادعا مي‌شود در رويش مجدد موها موثرند؟

شركت‌ها، با علم به اينكه مردم نمي‌دانند تا علت زمينه‌اي ريزش‌مو مشخص نشود، نمي‌توان در مورد توقف ريزش يا رويش مجدد موها صحبت كرد، محصولات خود را تبليغ و در بازار توزيع مي‌كنند. اغلب اين شركت‌ها، بنا را بر علت شايع ريزش مو، يعني ارثي‌بودن آن مي‌گذارند. به هر حال تاثير بيشتر اين محصولات فقط در حد حرف است و داروها، دستگاه‌ها، شانه‌ها و قطره‌هاي مختلف بدون شناخت و درمان علت زمينه‌اي، باعث رويش مجدد موها نمي‌شوند.


 

براي كساني كه دچار ريزش موي ارثي هستند و هر روز شاهد خالي شدن سرشان هستند، راه‌حلي وجود دارد؟

همان راه‌هاي علمي و ثابت‌شده، يعني درمان استاندارد ريزش مو كه استفاده از ماينوكسيديل و قرص فيناسترايد است. اگر هم ريزش مو‌ ارثي نباشد، حتما بايد به محض دچارشدن به ريزش مو، به متخصص پوست مراجعه كرد چون برخي بيماري‌هاي مزمن، كم‌خوني‌ها، مشكلات تيروييد، ديابت و بيماري‌هاي ديگر مي‌توانند باعث ريزش مو شوند. اگر بيماري به موقع كشف شود، با درمان مشكل زمينه‌اي، مشكل ريزش مو هم حل خواهد شد و موهاي از دست رفته‌، دوباره مي‌رويند.


 

به هر حال استرس از دست دادن موها خيلي آزاردهنده‌ است. اينكه مي‌گويند استرس هم باعث ريزش مو مي‌شود درست است؟

بله. امروزه تحقيقات ردپاي استرس‌هاي مزمن را در انواع بيماري‌هاي جسمي و رواني اثبات كرده است. به‌خصوص اينكه استرس و شيوه زندگي ناسالم مي‌تواند سيستم ايمني بدن را تضعيف كند و باعث ابتلا به بيماري‌هايي كه با درگيري سيستم ايمني بروز مي‌كنند مانند ليكن‌پلان، ريزش موي سكه‌اي يا آلوپسي آره‌آتا و لوپوس شود. حتي شانس عودشان را زياد كند و همين عود مكرر و پاسخ ندادن به درمان‌ها در بيماراني كه مدام استرس دارند، وضعيت را بدتر مي‌كند و پزشك مجبور مي‌شود براي بهبود ريزش مو، سيستم ايمني را مهار كند كه اين كار بيمار را مستعد ابتلا به بيماري‌ها مي‌كند.


 

آيا امكان دارد موهايي كه ريخته‌اند دوباره رشد كنند؟

خيلي از مصرف‌كنندگان ماينوكسيديل، از اينكه به محض قطع مصرف اين دارو دوباره موها مي‌ريزد، ناراضي‌اند و به استفاده از دستگاه‌ها يا داروهاي جديد به اميد اثربخشي تمايل پيدا مي‌كنند.


 

متاسفانه هيچ‌كدام از اين روش‌ها، درمان اصلي نيستند و فقط محلول موضعي ماينوكسيديل و قرص فيناسترايد باعث توقف ريزش موها مي‌شوند. شايع‌ترين ريزش مو، نوع ارثي است كه در 50 درصد آقايان و 20 تا 30 درصد خانم‌ها ديده مي‌شود و تنها داروي موثر آن هم ماينوكسيديل است كه علاوه بر توقف ريزش مو، حدود 20 تا 40 درصد افراد به رويش مجدد مو هم مي‌انجامد. علاوه بر آن، داروي فيناسترايد يا پروپشيا هم تا زماني كه مصرف ‌شود، آنزيم خاصي را كه باعث ريزش مو مي‌شود، مهار مي‌كند. از ماينوكسيديل بايد تا آخر عمر استفاده كرد. فردي كه ريزش مو دارد بايد به خود بقبولاند كه اين ژن را به ارث برده و آنزيمي كه باعث نازك شدن و ريختن موهايش شده، با اين دارو مهار مي‌شود. اگر اين موضوع را قبول كند، استفاده از ماينوكسيديل مانند مسواك‌زدن برايش عادي مي‌شود. البته تکنيک‌هاي جراحي هم مي‌تواند در مواردي که درمان دارويي چاره‌ساز نيست و ناحيه دهنده پشت سر تراکم خوبي دارد، مفيد باشد.


 

مي‌گويند تا چند سال آينده با استفاده از سلول‌هاي بنيادي مي‌توان به كساني كه ژن ارثي ريزش مو دارند، كمك كرد. اين اخبار درست است؟

اين پروژه‌ها در دنيا در مرحله تحقيقات و هنوز در حد گزارش علمي‌اند و تا به مرحله درمان علمي و استاندارد برسند، زمان زيادي وجود دارد. ما هم اين تحقيقات را در فاز حيواني با همکاري پژوهشکده رويان و ISHRS روي موش‌هايي كه ژن طاسي مادرزادي دارند، انجام داده‌ايم و متوجه شديم موهاي اين موش‌ها درآمده است اما به هر حال اجراي فاز انساني و توليد سلول‌هاي بنيادي هزينه‌بر است و در هيچ جاي دنيا هنوز به نتيجه قطعي نرسيده. علاوه بر اين، بايد بررسي‌‌هاي 10 ساله و بيشتر انجام داد تا دريابيم آيا اين دستكاري عوارضي خواهد داشت يا نه. خوشبختانه امروزه با روش‌هاي پيشرفته پيوند مو، بسياري از انواع ريزش موهاي ارثي قابل‌ درمان هستند.


 

اگر كسي تحت‌نظر پزشك تحت‌درمان اصلي ريزش مو قرار بگيرد و در كنار آن از اين قطره‌ها يا دستگاه‌ها استفاده كند، تا شانس رويش موها را با اين روش‌ها بيازمايد، امكان دارد دچار مشكل شود؟

افرادي كه دنبال اين محصولات هستند، گمان مي‌كنند درمان اصلي‌ را يافته‌اند و براي خود دردسر درست مي‌كنند. درست است كه يك تركيب گياهي ممكن‌است به رويش مجدد موها كمك كند اما نمي‌تواند مهار آنزيم را انجام دهد، پس درمان استاندارد نيست. آيا واقعا در مورد دستگاه‌هايي كه ادعا مي‌‌شود با گرما، خونرساني پوست سر را بهتر و به رويش مجدد مو كمك مي‌كنند، تحقيق انجام و اثر آنها اثبات شده است؟ آيا تضميني وجود دارد كه يك تركيب گياهي پوست فرد را دچار درماتيت نكند؟ آيا ماندگاري اثر آن روي

300-200 نفر مطالعه شده؟ قطعا نه، برخي افراد به ماينوكسيديل هم حساسيت نشان مي‌دهند و پوست سرشان خشك مي‌شود. براي اين گروه بلافاصله اشكال فوم‌مانند ماينوكسيديل تجويز مي‌‌شود تا به دليل زمينه درماتيت، مشكلي برايشان ايجاد نشود.

شایع ترین ریزش مو، نوع ارثی است كه در ۵۰ درصد آقایان و ۲۰ تا ۳۰ درصد خانم ها دیده می شود و تنها داروی موثر آن هم ماینوكسیدیل است كه علاوه بر توقف ریزش مو، حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد افراد به رویش مجدد مو هم می انجامد. علاوه بر آن، داروی فیناستراید یا پروپشیا هم تا زمانی كه مصرف شود، آنزیم خاصی را كه باعث ریزش مو می شود، مهار می كند.

اول باید ببینیم موها در اثر چه مشكلی دچار ریزش شده اند تا بتوانیم بگوییم با رفع علت زمینه ای امكان حل مشكل ریزش و حتی امكان رویش مجدد مو وجود دارد یا نه. این سوال كاملا فردی است و باید پس از بررسی موهای هر فرد، به آن پاسخ داد.  درمان ریزش مو و رشد مجدد مو
 درمان ریزش مو و رشد مجدد مو

پس با این همه تنوع در علت های ریزش مو، چطور محصولات مختلفی وجود دارد كه ادعا می شود در رویش مجدد موها موثرند؟

شركت ها، با علم به اینكه مردم نمی دانند تا علت زمینه ای ریزش مو مشخص نشود، نمی توان در مورد توقف ریزش یا رویش مجدد موها صحبت كرد، محصولات خود را تبلیغ و در بازار توزیع می كنند. اغلب این شركت ها، بنا را بر علت شایع ریزش مو، یعنی ارثی بودن آن می گذارند. به هر حال تاثیر بیشتر این محصولات فقط در حد حرف است و داروها، دستگاه ها، شانه ها و قطره های مختلف بدون شناخت و درمان علت زمینه ای، باعث رویش مجدد موها نمی شوند.

برای كسانی كه دچار ریزش موی ارثی هستند و هر روز شاهد خالی شدن سرشان هستند، راه حلی وجود دارد؟

همان راه های علمی و ثابت شده، یعنی درمان استاندارد ریزش مو كه استفاده از ماینوكسیدیل و قرص فیناستراید است. اگر هم ریزش مو ارثی نباشد، حتما باید به محض دچارشدن به ریزش مو، به متخصص پوست مراجعه كرد چون برخی بیماری های مزمن، كم خونی ها، مشكلات تیرویید، دیابت و بیماری های دیگر می توانند باعث ریزش مو شوند. اگر بیماری به موقع كشف شود، با درمان مشكل زمینه ای، مشكل ریزش مو هم حل خواهد شد و موهای از دست رفته ، دوباره می رویند.

به هر حال استرس از دست دادن موها خیلی آزاردهنده است. اینكه می گویند استرس هم باعث ریزش مو می شود درست است؟

بله. امروزه تحقیقات ردپای استرس های مزمن را در انواع بیماری های جسمی و روانی اثبات كرده است. به خصوص اینكه استرس و شیوه زندگی ناسالم می تواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف كند و باعث ابتلا به بیماری هایی كه با درگیری سیستم ایمنی بروز می كنند مانند لیكن پلان، ریزش موی سكه ای یا آلوپسی آره آتا و لوپوس شود. حتی شانس عودشان را زیاد كند و همین عود مكرر و پاسخ ندادن به درمان ها در بیمارانی كه مدام استرس دارند، وضعیت را بدتر می كند و پزشك مجبور می شود برای بهبود ریزش مو، سیستم ایمنی را مهار كند كه این كار بیمار را مستعد ابتلا به بیماری ها می كند.

خیلی از مصرف كنندگان ماینوكسیدیل، از اینكه به محض قطع مصرف این دارو دوباره موها می ریزد، ناراضی اند و به استفاده از دستگاه ها یا داروهای جدید به امید اثربخشی تمایل پیدا می كنند.

متاسفانه هیچ كدام از این روش ها، درمان اصلی نیستند و فقط محلول موضعی ماینوكسیدیل و قرص فیناستراید باعث توقف ریزش موها می شوند. شایع ترین ریزش مو، نوع ارثی است كه در ۵۰ درصد آقایان و ۲۰ تا ۳۰ درصد خانم ها دیده می شود و تنها داروی موثر آن هم ماینوكسیدیل است كه علاوه بر توقف ریزش مو، حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد افراد به رویش مجدد مو هم می انجامد. علاوه بر آن، داروی فیناستراید یا پروپشیا هم تا زمانی كه مصرف شود، آنزیم خاصی را كه باعث ریزش مو می شود، مهار می كند. از ماینوكسیدیل باید تا آخر عمر استفاده كرد. فردی كه ریزش مو دارد باید به خود بقبولاند كه این ژن را به ارث برده و آنزیمی كه باعث نازك شدن و ریختن موهایش شده، با این دارو مهار می شود. اگر این موضوع را قبول كند، استفاده از ماینوكسیدیل مانند مسواك زدن برایش عادی می شود. البته تکنیک های جراحی هم می تواند در مواردی که درمان دارویی چاره ساز نیست و ناحیه دهنده پشت سر تراکم خوبی دارد، مفید باشد.

می گویند تا چند سال آینده با استفاده از سلول های بنیادی می توان به كسانی كه ژن ارثی ریزش مو دارند، كمك كرد. این اخبار درست است؟

این پروژه ها در دنیا در مرحله تحقیقات و هنوز در حد گزارش علمی اند و تا به مرحله درمان علمی و استاندارد برسند، زمان زیادی وجود دارد. ما هم این تحقیقات را در فاز حیوانی با همکاری پژوهشکده رویان و ISHRS روی موش هایی كه ژن طاسی مادرزادی دارند، انجام داده ایم و متوجه شدیم موهای این موش ها درآمده است اما به هر حال اجرای فاز انسانی و تولید سلول های بنیادی هزینه بر است و در هیچ جای دنیا هنوز به نتیجه قطعی نرسیده. علاوه بر این، باید بررسی های ۱۰ ساله و بیشتر انجام داد تا دریابیم آیا این دستكاری عوارضی خواهد داشت یا نه. خوشبختانه امروزه با روش های پیشرفته پیوند مو، بسیاری از انواع ریزش موهای ارثی قابل درمان هستند.

اگر كسی تحت نظر پزشك تحت درمان اصلی ریزش مو قرار بگیرد و در كنار آن از این قطره ها یا دستگاه ها استفاده كند، تا شانس رویش موها را با این روش ها بیازماید، امكان دارد دچار مشكل شود؟

افرادی كه دنبال این محصولات هستند، گمان می كنند درمان اصلی را یافته اند و برای خود دردسر درست می كنند. درست است كه یك تركیب گیاهی ممكن است به رویش مجدد موها كمك كند اما نمی تواند مهار آنزیم را انجام دهد، پس درمان استاندارد نیست. آیا واقعا در مورد دستگاه هایی كه ادعا می شود با گرما، خونرسانی پوست سر را بهتر و به رویش مجدد مو كمك می كنند، تحقیق انجام و اثر آنها اثبات شده است؟ آیا تضمینی وجود دارد كه یك تركیب گیاهی پوست فرد را دچار درماتیت نكند؟ آیا ماندگاری اثر آن روی

۳۰۰-۲۰۰ نفر مطالعه شده؟ قطعا نه، برخی افراد به ماینوكسیدیل هم حساسیت نشان می دهند و پوست سرشان خشك می شود. برای این گروه بلافاصله اشكال فوم مانند ماینوكسیدیل تجویز می شود تا به دلیل زمینه درماتیت، مشكلی برایشان ایجاد نشود.